Síndrome postvacacional

 

El síndrome postvacacional o depressió postvacacional fa referència a l’ansietat o pressió emocional que sentim i hem d’afrontar al readaptar-nos a la rutina laboral després d’un període de vacances en el que hem perdut el contacte amb les nostres rutines diàries. Es tracta d’un procés adaptatiu que en algunes persones poden resultar difícil de realitzar.

La principal causa de la depressió postvacacional es la substitució de dies de descans, oci i de gaudir per llargues hores de treball que en moltes ocasions ens porten a descuidar qualsevol altre tipus d’activitat que no sigui el treball. A més a més la reducció d’hores de son i descans junt amb l’augment de la responsabilitat fan que sigui normal que les persones sentim cert desànim. El veritable problema sorgeix quan aquesta sensació de desànim generalitzar s’allarga en el temps. En aquests casos poden aparèixer símptomes compatibles amb trastorns ansiosos, depressió i estrés que llavors requeriran d’ajuda professional per poder ser superats.

Per poder dur a terme aquest procés adaptatiu de manera adequada us recomanem seguir uns passos molt senzills que faran que la vostra tornada a la rutina sigui més suportable:

 

1. Aixeca’t aviat uns dies abans de començar de nou la teva jornada laboral.

Adaptar-se amb anterioritat als horaris habituals ens ajudarà a sentir-nos amb major energia i sentir menys cansament.

2. Torna de les teves vacances uns dies abans de reincorporar-te.

Esperar fins l’últim dia de vacances per tornar a casa té els seus avantatges (aprofitem més i sentim que hem gaudit de les nostres vacances fins l’últim moment) però també té els seus inconvenients. Per això recomanem aclimatar-se a les rutines diàries de manera gradual per preparar-nos físicament i mentalment a la tornada a la feina.

3. Pren-te el primer dia amb filosofia.

Si penses en lo bé que t’ho has passat a les vacances i el dur que resulta tornar al treball, l’únic que aconseguiràs es amargar-te i lamentar-te. Hem d’intentar prendre’ns la nostra tornada a la feina com una jornada laboral més i pensar en les coses positives que té la tornada (tornar a veure els amics, la família, els companys amb els que ens portem bé, els propòsits laborals que tenim, les ambicions…).

4. No pretenguis abastar tot el primer dia.

Organitza’t, marca’t uns objectius i recuperar el teu ritme de treball poc a poc. Els primers dies no prenguis treball a casa. Aprèn a dir que no i no intentis abastar-ho tot.

5. Aprofita les hores.

Existeixen dos opcions per afrontar la tornada a la feina, pensar en els dies que queden per les pròximes vacances (opció que només servirà per deprimir-te i amargar-te) o pensar en com aprofitaré totes les hores del dia (donat que no ens passem les 24 hores a la feina) i quines activitats d’oci realitzaré els caps de setmana, les hores lliures o els dies festius. Marca’t objectius, metes, projectes per gaudir del temps lliure, recorda que la tornada a la feina no implica no tindre temps per satisfer les necessitats d’oci i descans.

6. Busca alguna cosa a fer tots els dies.

No permetis que el teu dia a dia tingui com únic objectius complir amb les responsabilitats laborals, aixeca’t tots els matins amb alguna cosa a fer després de la jornada laboral, s’ha de saber conciliar la vida laboral amb la personal. Concedeix-te petits plaers tots els dies (ves al cinema, a prendre alguna cosa amb els amics, surt a sopar fora, dóna’t un bany relaxant, dóna un passeig..).

7. Practica exercici físic.

L’exercici físic es el gran enemic de la depressió. Ajuda a desconnectar de la rutina diària i es excel·lent per al cos i la ment, així que no deixis que la peresa et guanyi.

8. Fixa’t en allò positiu.

Durant el dia sempre ens passa alguna que altre cosa positiva, per petita que sigui, centra’t en aquestes petites coses i talla els pensaments recurrents que només fan que augmentar la teva ansietat i la sensació de desmotivació i decaïment.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad