Quantes vegades t’has preguntat si ets o no feliç? Segurament moltes, i molts cops ens resulta realment difícil trobar una resposta, es possible que aquesta dificultat per trobar una resposta radiqui en el simple fet de que en realitat sabem què és la felicitat? Segons Martin Seligman, director del Departament de Psicologia de la Universitat de Pensilvania (centre d’estudis pioner en psicologia positiva), hi ha 5 components que tenen presents les persones que afirmen ser felices:

  • Positive emotions (Emocions positives)
  • Engagement (Compromís): es tracta de la posada en pràctica de les fortaleses personals amb l’objectiu de desenvolupar un major nombre d’experiències òptimes.
  • Relationships (Relacions positives): dedicar un temps a alimentar les relacions fomenta la sensació de recolzament i companyia que influeixen directament en la percepció de benestar.
  • Meaning (sentit): sentit de la vida i el desenvolupament d’objectius que van més enllà d’un mateix. Es important fer una distinció entre propòsit i sentit vital, on el propòsit es relaciona més amb objectius i el sentit amb el lloc y la funció que ocupo al món.
  • Accomplishment (assoliment): establir metes que ens motivi conseguir. Per suposat, els cinc components no son ni exclusius ni exhaustius, es a dir, es poden perseguir diversos objectius en el camí de la felicitat i recórrer aquests objectius des de diferents llocs.

Segons el propi Seligman, les fortaleses són un element present en tots els components, per això potenciar les fortaleses es una manera de potenciar el nostre benestar.

Per tant seguint a aquest autor, podem concloure que la felicitat es quan la vida satisfà plenament les nostres necessitats i per tant ens sentim satisfets i sentim que la nostra vida es como ha de ser.

Ara que sabem que la felicitat consisteix en tenir cobertes les nostres necessitats essencials, es el moment de descobrir quines són aquestes necessitats.

Les nostres necessitats individuals varien molt, depenen de la nostra genètica, de l’ambient on hem sigut criats, de les experiències de vida que hem tingut, la cultura … però és cert que segons la piràmide de Maslow existeixen unes necessitats bàsiques comuns en tots els essers humans, tenint en consideració aquest aspecte us proporcionem unes claus “universals” que us poden ajudar a ser més feliços:

Viatja sempre que puguis

Segons diferents estudis les persones que viatgen sovint son més felices, tot i que segons un estudi la felicitat està relacionada amb la planificació del viatge i no amb el viatge en si, donat que segons aquest estudi planejar les vacances provoca un grau més elevat de felicitat degut al fet d’anticipar els moments bons que ens esperen i ofereixen les vacances. Pel contrari quan ja havien tornat del viatge no es trobaven diferències significatives en quan al grau de felicitat.

Estigues ocupat però amb descansos

L’ocupació en equilibri amb el temps lliure és la clau per ser més feliços.

Dorm bé

Els estímuls negatius són processats per l’amígdala mentre que els records positius o neutrals es processen per l’hipocamp. La privació del son afecta més negativament a l’hipocamp que a l’amígdala. El resultat es que les persones amb falta de son no accedeixen tan bé als records agradables però en canvi recorden bé les experiències tristes o negatives.

Manté almenys 5 relacions properes

Els estudis indiquen que quan una persona té 5 o més persones de confiança amb les que pot compartir els seus problemes al 100%, som més feliços. Tots coneixem moltes persones i tenim molts “amics”, tenir molts “amics” no es una tasca difícil però un amic no es algú amb qui prens una cervesa o que va a les teves festes d’aniversari, tenir un amic 100% es tenir algú a qui poder explicar-li cada una de les coses que et passen pel cap sense vergonya, sense embuts, sense temor, sense censura … Aquestes són les relacions que realment t’ajudaran a aconseguir més felicitat.

Fes exercici

L’exercici té un efecte tan profund en la nostra felicitat i benestar que es una estratègia eficaç per ajudar a superar la depressió. Les persones que practiquen exercici solen mostrar-se més felices.

Afany de superació

Necessitem tenir metes i la motivació necessària per lluitar per elles i complir-les. Es a dir, tenim que viure aventures, elaborar plans i ser curiosos amb el món que ens rodeja.

Estima

Tots els essers humans necessitem estimar i sentir-nos estimats per tenir una valoració positiva de nosaltres mateixos i de la nostra tasca professional i personal. Estima i fes-te estimar per la gent que t’envolta.

Envolta’t de gent positiva

Segons una investigació, la felicitat d’un mateix depèn en gran mesura de la felicitat de les persones que l’envolten. Estar amb gent positiva i entusiasta produeix efectes positius sobre el nostre benestar.

Viu el present

Viure pensant en el futur ens genera una incertesa que pot anar acompanyada d’un patiment innecessari, si pel contrari ens ancorem en un passat tempestuós serem incapaços d’aprofitar i viure el present i estarem perdent el nostre temps pensant en coses que ja no podem modificar. Centra’t en el aquí i el ara.

Escolta música

Un estudi de Saarikallio y Eskkila al 2008, conclou que escoltar música afecta positivament al nostre humor i el nostre estat d’ànim. A més a més la música ens ajuda a controlar els nostres estats emocionals negatius.

Surt al carrer i aprofita el temps lliure per compartir-lo amb la família i amics

Molts estudis demostren que sortir al carrer, sobretot els dies en que fa sol, es positiu per al nostre cos i la nostre ment. El sol es un fantàstic antidepressiu natural, estimula les funcions endocrines i augmenta la producció de serotonina, un neurotransmisor relacionat amb l’estat d’ànim. Passar temps amb la família i els amics es una de les claus per ser feliç que hauríem de tenir sempre present, passar temps amb aquelles persones que estimem influeix de manera molt positiva en el nostre estat d’ànim.

Deixa la por a un costat

Diuen que la felicitat també està relacionada amb la absència de por, tots tenim pors, però hem d’aprendre a superar totes aquelles que limiten el que podríem arribar a ser, doncs la por es la muralla que separa el que ets del que podries arribar a ser.

Mai re podrà ser perfecte i tampoc hem de pretendre que ho sigui, per tant ser feliç, no vol dir que tot sigui perfecte, sinó que has après a estimar tot el que tens i veure més enllà de les imperfeccions centrant-te en les coses positives i deixant a un costat les negatives, perquè recorda: encara que tinguis un motiu per plorar, segur que en tens molts més per somriure.

 

 

 

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad